Vieren en herdenken

Algemeen
Een hechte gemeenschap als het Regiment Genietroepen deelt lief en leed. Dat is onmisbaar voor de saamhorigheid binnen de eenheden. Daarom viert het regiment zijn hoogtepunten en staat het stil bij zijn dieptepunten. Saamhorigheid zit hem in de kleinste dingen. Een momentje met koffie en taart voor een jarige genist. Een toespraakje bij een ambtsjubileum. Een bijzonder appèl voor de uitreiking van een regimentswaardering. Al deze zaken zijn belangrijk voor de eenheid. Om diezelfde reden vieren genisten ook de verjaardag van het regiment en herdenken zij samen de genisten die het regiment zijn ontvallen.

Wapendag
De verjaardag van het Regiment Genietroepen is op 15 mei 1748. Op of omstreeks die datum organiseert het regiment de jaarlijkse Wapendag in Vught (vroeger in Wezep). De ceremonie, waarbij alle aanwezigen staan aangetreden, vormt het middelpunt van de dag. De regimentscommandant  grijpt dit moment aan om de genie-eenheden  toe te spreken en leden van het regiment in het zonnetje te zetten. Op het programma van de Wapendag staan steevast ook een sportmiddag en een feestavond. Oudgedienden en veteranen van het regiment zijn op deze dag altijd van harte welkom.


Diverse wapendagen (foto’s: Plaatsman, Hekert, Ringelberg, Janissen, Strijk). 

Herdenken
Tijdens de ceremonie op de Wapendag staat het regiment ook stil bij genisten die zijn gesneuveld. Kransleggingen, een toespraak en een moment stilte voor de gevallenen zijn vaste onderdelen. Voor het regiment is dit de belangrijkste herdenking. Genisten zijn daarnaast ook aanwezig bij andere grote herdenkingen, zoals de Nationale Dodenherdenking op 4 mei, de Nederlandse Veteranendag en bij de herdenking van de zogenoemde Oversteek in Nijmegen is de genie een vaste gast. Tijdens reünies binnen het regiment worden specifieke groepen herdacht, meestal in verband met een operationele inzet. Ook bij de uitvaart van overleden (oud-)genisten is het regiment op verzoek vertegenwoordigd.


De Oversteek in Nijmegen, jaarlijks op 15 mei  (foto: VVRG). 

Een sterke band
Feesten en herdenkingen houden de band tussen het regiment en haar leden sterk. De regimentsdiners voor officieren, onderofficieren en manschappen, het Pontonniersbal na de proefsluiting in Cuijk en de beëdigingen van nieuwe regimentsleden zijn daar ook voorbeelden van. Een borrel met collega’s als je op missie gaat en een borrel als je terugkomt. Saamhorigheid vormt de hoeksteen van het regiment en is een onmisbare basis voor het werk van de genie.


Het Pontonniersbal in Cuijk na de proefsluiting voor de 4Daagse.